Latest topics
» Търсим продавач консултант във фирма BKtuning за автоаксесоари, стелки, ветробрани, ксенони
Вто 17 Юли 2018 - 10:42 by harpi

» Теми на предварителен изпит 2018г.
Вто 17 Юли 2018 - 8:40 by chinchilla

» Работа за специалисти в обастта "Технология на дървесината"
Пон 16 Юли 2018 - 19:34 by vestyle

» Кои са приети ГС
Нед 15 Юли 2018 - 20:13 by linkmystica

» Държавни Изпити
Нед 15 Юли 2018 - 20:13 by linkmystica

» Първо класиране ВМ 2018
Нед 15 Юли 2018 - 20:13 by linkmystica

» кандидат-студенти ветеринарна медицина
Нед 15 Юли 2018 - 20:11 by linkmystica

» Студент на годината 2013
Пет 13 Юли 2018 - 17:59 by linkmystica

» Въпроси Въпроси
Пет 13 Юли 2018 - 17:59 by linkmystica

» Запознанства Ландшафтна архитектура
Пет 13 Юли 2018 - 17:58 by linkmystica

» Индивидуални уроци - английски език
Пет 13 Юли 2018 - 17:57 by linkmystica

» Въпрос - кандидатстване
Пет 13 Юли 2018 - 17:56 by linkmystica

» Въпрос - записване
Пет 13 Юли 2018 - 17:55 by linkmystica

» Уроци и курсове по английски език за студенти
Пет 13 Юли 2018 - 17:54 by linkmystica

» ВЪПРОС ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ
Пет 13 Юли 2018 - 17:54 by linkmystica

Helppppppp

Чет 29 Ное 2012 - 14:54 by gabriel.velichkov

Здравейте, първи курс съм и има опасност да не взема заверка по един предмет, това означава ли, че директно те изключват или има вероятност да продължиш?
Мерси предварително!

Comments: 6

Top posters
Admin (322)
 
pavelppj (201)
 
naikon42 (150)
 
Dobrina :) (145)
 
cvetti_kiss (123)
 
Irena_1993 (113)
 
zoud (82)
 
Agilisaurus (78)
 
linkmystica (71)
 
Harry (69)
 


След дипломирането: интервю с Йорданка Петкова

Go down

04082012

Писане 

След дипломирането: интервю с Йорданка Петкова
Йорданка Петкова
"Никога не казвай никога!"
Йорданка завърши тази година специалност Ландшафтна архитектура в Лесотехнически университет. За себе си казва, че не обича еднообразието и винаги трябва да има нещо ново.
Как се чувстваш след като се дипломира?
Нормално, както и преди. Олекна ми естествено, че завърших. Smile
Каква искаше да станеш като малка?
Честно ли? Певица ... макар че въобще не мога да пея.
Как избра университета и специалността си? Защо избра ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА?
Честно казано доста се колебаех, исках и медицина да уча. ЛА, защото ми вървяха точните науки, чертането, биологията, обичам да рисувам, обичам природата, растенията, искам света да е по-красив (колкото и банално да звучи) и България да се промени в положителна посока. Все още не знам обаче дали това някога ще се случи …
Може ли човек на 18 години сам да избере най-подходящата професия?
Зависи, понякога да, понякога не. Времето ще покаже.
Какви са спомените ти от студентските години? Би ли споделила с нас най-интересния си спомен, свързан със следването ти?
Хубави са ми спомените, много луди, въпреки трудните моменти, бих казала, че това бяха най-хубавите ми години. А и смятам, че за всеки това е така. Може би в първи курс беше най-весело, най-безгрижно, никога няма да забравя как ми направиха изненада за РД-то колегите...аз въобще не се и усетих, най-хубавият ми рожден ден. Smile И практиките естествено, най-яките практики са на ЛА. Smile
Оставаше ли ти време за забавление?
Да, естествено Smile Въпреки че работех, ходех на почти всички лекции и упражнения, взимах си изпитите…. Не знам как ставаше, машина бях.
Прави ли стаж по време на обучението си?
Стаж по специалността в България за съжаление нямам, работих 1 месец като общ работник, но това не се брои. Много се радвам, че след 5ти курс заминах за САЩ, където работих като градинар. Там нещата са коренно различни, много по-уредени и съответно и зелената им система е подредена и цялостна, не като у нас – на парче, тук градинка, там – бунище.
Трябва да си променим мисленето според мен, иначе няма да се оправим.
Според теб дипломата ли е по-важна или опитът?
И двете са важни, в нашата специалност ако нямаш опит, ако не си видял нещата на живо – няма как да проектираш адекватни решения според мен. И като опит имам предвид и практиките, на които ходим. Затова моят съвет е да се извлича максималното от тях, да се гледа и да се “виждат” нещата как са реално. А не само купона…
Какви са предимствата на това да си студент в България?
Ох, не знам честно казано, не мога да сравнявам, а и не съм се интересувала за следване в чужбина. Може би е по-евтино и по-лесно се изкарва тук.
Работиш ли в момента по специалността си?
Не.
Голяма част от студентите започват постоянна работа докато все още учат. За разлика от някои чуждестранни студенти, които могат да карат само временни стажове. Кое според теб е по-целесъобразно?
Ако можеш да се организираш и да се справяш и с двете, според мен е добре да се работи още в студентството, изгражда много психиката на човек, ставаш по-отговорен. Не е лесно обаче с две дини под една мишница. В никакъв случай образованието не трябва да остава на заден план.
Кажи ни няколко думи за любовта...
Ох… Любовта… Хубаво нещо, заслепява те понякога, но те прави щастлив, без нея май няма смисъл…
Как би се самоопределила?
Борбена, силна, властна понякога, с многостранни интереси, не се примирявам лесно, ако нещо не ми изнася, инат съм дори Smile не понасям еднообразието, трябва винаги да има нещо ново около мен…. А, и обожавам да пътувам Smile
Ако можеше да върнеш времето назад, би ли направила същия избор?
Може би да, не искам да мисля обаче какво би станало ако върна времето и ако… Каквото е в миналото - там си е, не съжалявам за нищо, което съм направила, щом така е станало, значи така е трябвало…
Какво искаш от живота? Какви са приоритетите ти на този етап?
Много неща искам, може би да разбера къде всъщност е мястото ми, с какво и къде искам да се занимавам в бъдеще, така че да съм щастлива.
Би ли споделила своите препоръки за една успешна диплома?
Първо: отделете си достатъчно време, 10 дена не стигат!, нито 20!!! 2-3 месеца минимум, а ако знаете, че бавно чертаете, че се мотаете, отлагате за последния момент, променяте си решението 5 пъти, ходите на работа – и повече време ще ви трябва.
Второ: Изберете си правилно дипломния ръководител според това, което искате да разработвате. Ако толкова не знаете кой да е, или ви е все тая – изберете този, който не искате да ви е рецензент (но това в краен случай) или пък този, който най-много ви допада. Ходете и “досаждайте” на дипломния ръководител с въпроси за това, което не ви е ясно. Ходете и на консултации при другите преподаватели, питайте ги, за да не ви питат те на защитата!
Трето: Не подценявайте писмената част – правете я паралелно с чертежите и таблата. По-кратка и по-стойностна записка е по-добре, отколкото боза от 100-150 страници, копирана директно от някъде, която никой няма да прочете. 40-45 страници според мен е оптимално. И не на последно място не отлагайте защитата във времето, най-добре веднага след семестриалното завършване лятото или поне есента на същата година. Мноооого неща се забравят, почва да те мързи и не ти се сяда да правиш нещо, което си учил преди ехееее….. колко месеца/години. А и преподавателите те забравят, почват да гледат с друго око на теб, като на “изостанал” едва ли не. Това мисля, че е най-важното… И помнете, важна в крайна сметка е не оценката, а това, което си научил, и то да го научиш така, че един ден да го използваш. Smile

Таблата си подготвих така:

  1. Опорен план/Местоположение

  2. Аналитични схеми/Функционално зониране

  3. Идеен проект

  4. Дендрологичен проект

  5. Вертикално планиране

  6. Фрагмент/Детайли

  7. Цветни композицииЗа всички които се чудят какво точно трябва да се говори когато се изправиш пред комисията специално помолихме Дани да сподели своето резюме. Моля запомнете, че е желателно да не четете а да сте го запомнили и репетирали за да не замръзнете пред комисията. Разбира се, може да го поглеждате ако забравите нещо и няма да ви скъсат, но може да ви направят забележка на края на защитата.
Резюме:

РЕЗЮМЕ
Обектът се намира в централната градска част на град Ловеч и представлява пешеходна зона. Тя е продължение на ул. Търговска от север и на юг-югозапад се „влива” в бул. България. Обща цел на проекта е да даде предложение за основна реконструкция на зелената система съобразно теренните дадености, местните климатични условия и все по-растящата потребност на населението от съвременна среда за обитаване и отдих, перфектно организирана в естетико-художествено и функционално отношение. Благоустрояването на градския център има съществена роля за хармоничното изграждане на архитектурно-художествения образ на жизнената среда. Една от характерните черти на съвременното паркоустойство в градските зони е неговата непрекъснатост – преминаването на зеленината от едно в друго пространство, от града към извънградските територии.

Централната пешеходна зона се явява център на градската композиция и пресечна точка на всички по-важни комуникационни връзки. Тя е изходен пункт към парковете, спортните терени, училищата, детските заведения, обектите на общественото обслужване. От изключителна важност са връзките ѝ на север с ул. Търговска и на юг, югозапад и запад с бул. България, откъдето е и основният човеко-поток.

Състоянието на настилките в момента е незадоволително в техническо и особено в естетическо отношение. Проектът предлага пълната им подмяна и изграждането на една нова композиция, която по умел начин да обедини множеството и различни по направление обекти. Именно заради това се премахва изцяло геометричния рисунък на настилката от плочи и павета. Предложеното решение съчетава вълнообразни, кръгли и линейни елементи и по интересен начин разнообразява геометричността на пространството. Ново проектираните настилки се предвижда да се изградят от каменни павета (кафяви и червени) и светло жълти бетонни тротоарни плочи.

Обемно-пространствената композиция създава цялостния облик на разработваната територия. Обемно-пространствената композиция е съвкупност от вегетативни и не-вегетативни композиционни елементи. Проектът представя възможност за изграждане на територия, съчетаваща необходимите функции и предназначение, както и създаваща целогодишен декоративен ефект и благоприятни условия за посетителите и жителите на град Ловеч. Композицията представлява редуване на открити и закрити пространства. Елементите са обособени така, че да се откриват близки и далечни перспективи и да има подходящи места за съзерцаване. Обемно-пространственото решение е създадено така, че да бъде не само функционално, но и естетически издържано. При създаването на композицията са използвани похватите на градинско-парковото изкуство: ритъм, мащабируемост, повтаряемост, симетрия/асиметрия и други. Създадените растителни обеми във вътрешността на пространствата имат за цел структуриране на територията и оформяне на основните функционални пространства. На места, където има условия са използвани и солитерни дървета като акцент, които се отличават с по-голям колорит.

Храстовата растителност е разположена така, че да има обединяващи и подчертаващи качества. Тя се явява обемно-пространствена връзка между тревните площи и високата дървесна растителност. На места има живи плетове, които с геометризираните си форми подчертават алейната композиция и рисунък.

При подбора на растителността се използват предимно местни видове, характерни за дадения район и показали добро развитие при неговите условия. По периферията на обекта на запад към булевард България са избрани видове с доказана газо- и прахо-устойчивост. На сенчестите места са подбрани сенкоиздръжливи видове, както и на откритите пространства, обект на постоянно слънчево греене – топлолюбиви.

Зацветяването на територията на обекта е представено от геометрични цветни фигури за пролетно и лятно зацветяване, остров от перенни, скален цветен кът и розариум на две места от различни сортове чаено-хибридни рози.

_________________
Wait Моля пишете на кирилица за да се намират темите по-лесно в търсачката.Wink
Arrow Ако разберете някоя информация която липсва тук моля споделете я в тема Exclamation
Like a Star @ heaven Правила на Форума Like a Star @ heaven
avatar
Admin
Admin

Male Posts : 322
Репутация : 51
Age : 30
Location : V-ти курс

Вижте профила на потребителя http://ltusofia.forumotion.com

Върнете се в началото Go down

Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите