Latest topics
КАНДИДАТСТУДЕНТСКА ИНФОРМАЦИЯ

Пет 19 Фев 2016 - 14:47 by pavelppj

За прием за учебната 2016/2017 година Лесотехническият университет организира предварителни кандидатстудентски изпити по Математика, Биология, Английски език и Рисуване:

РИСУВАНЕ І – ГРАФИКА – 09 април 2016 г. (събота) – 9:00 часа

РИСУВАНЕ ІІ – КОМПОЗИЦИЯ – 10 април 2016 г. (неделя) …

[ Full reading ]

Comments: 2

Top posters
Admin (322)
 
pavelppj (197)
 
naikon42 (150)
 
Dobrina :) (145)
 
cvetti_kiss (123)
 
Irena_1993 (113)
 
zoud (82)
 
Agilisaurus (78)
 
Harry (69)
 
aLexandrina (65)
 


Върнете парите за стипендии! За нас образованието е важно!

Предишната тема Следващата тема Go down

Върнете парите за стипендии! За нас образованието е важно!

Писане  Нарстуд on Чет 10 Дек 2009 - 12:57

И тази учебна година започна с нови притеснения за студентите, по-специално за тези от Софийския университет. Нека си припомним, че през лятото още предишното правителство (на т.нар „Тройна коалиция”) счете икономическата криза като добро извинение за орязване на бюджета за наука и образование с 25%, а междувременно същият кабинет през февруари щедро беше отпуснал половин милиард (500 милиона) лева за „закъсалите” финансово предприятия, както твърдяха. В действителност тези обществени средства се вляха в активите на частните търговски банки... Реакция срещу тази несправедливост имаше- на 16 юни 2009 г. студенти излязоха заедно с учители в общосиндикален протест, организиран от КНСБ (http://priziv.org/index.php?option=com_content&task=view&id=199&Itemid=1). Но това, което не успяха да сторят предишните управляващи, получи усърдните усилия на новоизбраната изпълнителна власт и още на 11 август т.г. Министерски съвет взе решение да ореже парите за висше образование с 20 млн. лева. Така, независимо от несекващите яростни нападки към бакиите на прежде властващите, новите звезди на родния политически небосклон бързат с изпълнението на зловещата и громяща програма на Световната банка от есента на 2007 година, известна като програма „Сатър” на българското образование
(http://priziv.org/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=57).

Но да се върнем на темата по-отблизо - как се отразява тази политика на правителствата върху студентите в държавните ВУЗ-ове? Неизменно таксите се покачват и на учащите се отдавна им се вменява, че това е нещо нормално, нещо, без което те едва ли не не могат. Но има и новости.

Цялата статия е тук:
http://priziv.org/index.php?option=com_content&task=view&id=241&Itemid=1

Нарстуд
Кандидат Студент
Кандидат Студент

Posts : 10
Репутация : 0

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Сагата със стипендиите: епизод 2

Писане  Нарстуд on Сря 16 Дек 2009 - 11:16

Сагата със стипендиите: епизод 2

Днес, на 15 декември към обяд около 30 студенти от Инициативната група се събрахме, за да си получим отлагания вече 2 седмици отговор на внесената от нас подписка по въпроса за орязаните стипендии и финансовата непрозрачност в Софийския университет. Г-н Илчев все още не се е върнал от командировката си в Китай и ни прие заместник-ректорът Н.Попиванов. Той обеща отговор на подписката до четвъртък (17.12.2009) на обяд. Също така, отрече пари на СУ да са изчезвали по вина на университетското ръководство (както твърди просветният министър С.Игнатов), и потвърди това, което вече знаехме от г-н Илчев – че банковите сметки на СУ са затворени и държавата не допуска нашето висше учебно заведение да тегли пари от тях. Г-н Попиванов разясни, че СУ се бори за въвеждане на диференцирано разпределяне на средствата за ВУЗ-овете, което би означавало повече финанси за най-елитните университети и най-вече за СУ. На молбата ни академичното ръководство да подкрепи евентуален студентски протест против орязването на парите за висше образование, г-н Попиванов разбираемо не се ангажира с официална позиция. Но и не отхвърли нашата идея за протест.

Цялата статия + снимков материал:
http://priziv.org/index.php?option=com_content&task=view&id=243&Itemid=1
[url][/url]

Нарстуд
Кандидат Студент
Кандидат Студент

Posts : 10
Репутация : 0

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите