Latest topics
» Моля за инфо
Нед 7 Окт 2018 - 17:39 by linkmystica

» Важен въпрос!
Нед 7 Окт 2018 - 17:39 by linkmystica

» Изпита по биология?!
Нед 7 Окт 2018 - 17:36 by linkmystica

» Задочна форма на обучение 2017
Нед 7 Окт 2018 - 17:35 by linkmystica

» Боже , къде попаднах?
Нед 7 Окт 2018 - 17:34 by linkmystica

» Много идиотски въпроси...
Нед 7 Окт 2018 - 17:32 by optimeon

» Сайт за студентите - SEO и реклама
Нед 7 Окт 2018 - 17:31 by optimeon

» Създаване на сайт с WordPress
Нед 7 Окт 2018 - 17:30 by optimeon

» Сребърен медал за Сава Тодоров, спец. Ландшафтна Архитектура
Нед 7 Окт 2018 - 17:28 by optimeon

» Въпрос за плуването
Нед 7 Окт 2018 - 17:28 by optimeon

» Спорт?
Нед 7 Окт 2018 - 17:27 by optimeon

» Продажба на учебници за ВМ
Чет 13 Сеп 2018 - 7:24 by Симона Д.

» Подходящ лаптоп ?
Сря 12 Сеп 2018 - 17:36 by pavelppj

» Общежитие ???
Съб 1 Сеп 2018 - 18:08 by optimeon

» Въпрос - кандидатстване
Съб 1 Сеп 2018 - 18:07 by optimeon

КАНДИДАТСТУДЕНТСКА ИНФОРМАЦИЯ

Пет 19 Фев 2016 - 14:47 by pavelppj

За прием за учебната 2016/2017 година Лесотехническият университет организира предварителни кандидатстудентски изпити по Математика, Биология, Английски език и Рисуване:

РИСУВАНЕ І – ГРАФИКА – 09 април 2016 г. (събота) – 9:00 часа

РИСУВАНЕ ІІ – КОМПОЗИЦИЯ – 10 април 2016 г. (неделя) …

[ Full reading ]

Comments: 4

Top posters
Admin (322)
 
pavelppj (202)
 
naikon42 (150)
 
Dobrina :) (145)
 
cvetti_kiss (123)
 
Irena_1993 (113)
 
linkmystica (101)
 
optimeon (87)
 
zoud (82)
 
Agilisaurus (78)
 


Ученически и студентски практики от МОН

Go down

Ученически и студентски практики от МОН

Писане  Admin on Вто 28 Фев 2012 - 0:04


Лесотехническия университет е партньор на Дирекция „Висше образование” към МОМН, в изпълнението на проект по BG051PO001-3.3.07 „УЧЕНИЧЕСКИ И СТУДЕНТСКИ ПРАКТИКИ”,с продължителност 2012 – 2014 година.

За участие в предвидената практика могат да кандидатстват всички редовни и задочни студенти, вписани в поддържания от МОМН – Регистър на действащите и прекъснали студенти. За успешно приключило се счита практическото обучение, проведено в реална работна среда в рамките на 240 часа. След приключването и отчитането на практиката на студента се изплаща стипендия в размер от 480 лв.

Question Повече информация за проекта търсете ТУК

Idea Ако сайтът на МОН случайно не работи съм копирал повечето от информацията в следните подтеми.

Компонент 1 „Ученически практики”:
Компонент 1 „Ученически практики” обхваща всички училища от системата на професионалното образование и обучение. Практическо обучение трябва да преминат 46 000 ученици, а в проекта могат да бъдат включени максимум 53 670 ученици. За успешно завършено ще се счита практическото обучение, проведено в реална работна среда в рамките на не повече и не по-малко от 240 часа. След приключването и отчитането на практиката на ученика се изплаща стипендия в размер от 300 лв.
Всeки ученик има право да се включи само веднъж в рамките на своето обучение в предвиденото практическо обучение в реална работна среда.
В бюджета на проекта са заложени и средства за възнаграждение на наставници в училищата и от страна на работодателя.
Бюджетът на проект “Ученически практики” е 30 000 000 лева.
Компонент 2 “Студентски практики”:
Компонент 2 “Студентски практики” се изпълнява в партньорство с всичките 51 висши училища в България, създадени в съответствие със Закона за висшето образование. Практическо обучение трябва да проведат 62 700 студенти, а в проекта могат да бъдат включени максимум 73 300. За участие в предвидената практика могат да кандидатстват всички редовни и задочни студенти, вписани в Регистъра на действащите и прекъснали студенти и докторанти, поддържан от МОМН. За успешно приключило се счита практическото обучение, проведено в реална работна среда в рамките на не повече и не по-малко от 240 часа. След приключването и отчитането на практиката на студента се изплаща стипендия в размер от 480 лв.
Всеки студент има право да се включи в практическо обучение в реална работна среда само веднъж в рамките на своето обучение за придобиване на образователно-квалификационните степени “бакалавър” и “магистър”.
В бюджета на проекта са предвидени и средства за възнаграждение на академични наставници от висшите училища и ментори от страна на работодателя.
Бюджетът на проект “Студентски практики” е 60 000 000 лева.
Кой може да кандидатства?:
Да кандидатстват имат право всички ученици от училищата от системата на професионалното образование и обучение и всички студенти от висшите училища в Република България.
Кандидатстване ученици/студенти:
За максимално улеснение на участниците в проекта кандидатстването ще се осъществява изцяло по електронен път чрез уеб-базираната система, която очакваме да е напълно функционираща след месец май 2012 г. Уеб-платформата от своя вход ще предлага на потребителя избор: ученически или студентски практики.
За да намерят ученици или студенти, които да обучат в реална работна среда в своите фирми/организации, работодателите ще публикуват обявите си в системата. На етап кандидатстване училищата и студентите ще създадат свой профил, в който ще могат да представят накратко себе си. Студентите, ще публикуват документи (напр. уверение студентско положение, сертификати за придобити умения и др.). По този начин те ще получат възможността да кандидатстват за обявените от регистрираните работодатели позиции. Училищата посочват професиите, по които техните ученици могат да провеждат ученически практики.
Кандидатстване работодатели:
Като работодатели по проекта имат право да кандидатстват всички стопански и нестопански дружества, държавна и общинска администрация, държавни институции, търговски дружества, обучителни организации, работодателски организации и други юридически лица. Достъпът и регистрацията на работодателите ще бъде напълно свободен, чрез уеб-системата на проекта. Отвореността на процеса по набиране на работодатели предпоставя и известна конкуренция между тях чрез възможността да представят себе си по подходящ начин, за да привлекат най-добрите ученици или студенти.
Наставничество на ученици:
Наставници на учениците са работници и служители от предприятията, предоставили места за провеждането на практиката на учениците. Предвижда се в реализирането на ученическите практики да се включат до 5000 наставници, всеки от които ще ръководи група от 10 ученици. На наставниците ще се заплаща до 8 лева на час от бюджета на проекта. Наставниците ще участват в изработването на програмии методика за проверка на резултатите на учениците в сътрудничество с наблюдаващите учители.
Наставничество на студенти:
Академични наставници: преподавателите от висшето училище – партньор по проекта, отговорни за наблюдението на провежданото практическо обучение на студента/ите от същото висше училище. По предварителни изчисления един преподавател ще наблюдава група от средно 10 до 15 студенти, участващи в практическото обучение. Академичните наставници ще получават до 15 лв. на час от бюджета на проекта.

Ментори: Организацията – работодател, следва да осигури ментор (служител на работодателя), които наставлява студента/ите по време на практиката им в реална работна среда. По предварителни изчисления един ментор ще работи с група от 10 до 15 студенти. На менторите ще се заплаща до 15 лв. на час от бюджета на проекта.
Уеб-базирана система:
За целите на изпълнението и управлението на цялостния процес по реализацията на ученическите и студентските практики ще бъде създадена уеб-базирана система. Основните дейности по набиране на работодатели и ментори, публикуването на свободни позиции, процеса на кандидатстване за практическо обучение, набирането на преподаватели за наставници, модули за е-обучения, е-обслужване и е-удостоверяване на проведената практиката се планира да бъдат реализирани онлайн чрез нея. Подробно ще бъдат описани поетапните стъпки за кандидатстване и одобряване за участие в практиката, електронни формуляри, договори за практическото обучение, методически и обучителни документи, отчетни и други документи, справочни данни за контрол на извършените практически обучения, индивидуални профили на учениците, студентите, работодателите, професионалните гимназии и висшите училища. Системата предвижда и функциониращи динамични модули за контрол, проследяване и удостоверяване на практическото обучение от страна на наставник от гимназия, академичен наставник от ВУ и ментор от организацията-работодател и други функционалности.
Свободният достъп до уеб-системата ще позволи взаимен контрол и коректив на всички участници в процеса – работодатели, ученици, студенти, наставници, ментори, администрация, експерти от висшите училища, екип на проекта. Широката достъпност и прозрачност на всяко от действията ще подпомогне постигането на висока степен на истинност на подадената информация и ще стимулира атрактивното и убедителното й поднасяне от страна на работодателите и учениците и студентите, кандидатстващи за свободни позиции.
Чрез уеб-модулите работодателите ще могат да регистрират собствен профил в системата, в който ще публикуват описание на организацията си, описание на свободните позиции, изискванията си и др., както и ще осъществяват първоначален етап на селекция по документи на кандидатствалите ученици или студенти. За всяка позиция работодателят посочва ментор още на етап публикуване на позицията. Менторът е този, който наблюдава, наставлява и отговаря пряко за групата ученици или студентите, посочени от работодателя за провеждането на практическо обучение.
Цели, към които се стремим:
• да подпомогнем подобряването на качеството на образование чрез предоставяне на възможности за придобиване на практически опит и усъвършенстване на практическите умения на учениците от професионалните гимназии и студентите от висшите училища в съответствие с потребностите на пазара на труда;
• да улесним прехода от образователните институции към работното място и повишим успешната реализация на младите хора на трудовия пазар;
• да подпомогнем и насърчим изграждането на стабилни партньорства между образователните институции и бизнеса;
• да увеличим стимулите на учениците и студентите за участие в допълнително практическо обучение в реална работна среда;
• да стимулираме нарастването на броя на учениците и студентите, които си намират работа непосредствено след дипломирането;
• да осигурим предпоставки за осъвременяване както на учебните планове като цяло, така и на преподаваните дисциплини, курсове и теми според нуждите на пазара на труда;
• да подпомогнем създаването на устойчиви механизми и възможности на работдателите за подбор на ученици и студенти, доказали умения в реална работна среда, и за непосредственото им включване на пазара на труда.
Провеждане на предварителни срещи с представители на училищата от системата на професионалното образование и обучение, висшите училища и работодателите:
В рамките на подготвителните дейности по проекта ще бъдат проведени срещи с представители на висшите училища – партньори по проекта за студентски практики, и на работодателските организации за обсъждане и съгласуване на методите за координация, предизвикателствата пред екипа и партньорите, добрите практики, работещите механизми за взаимодействие. Ще се дискутират отчетните процедури при провеждането на практическо обучение и други въпроси, пряко свързани с реализацията на студентските практики. Предвижда се срещите да се осъществяват от месец март 2012 г.

_________________
Wait Моля пишете на кирилица за да се намират темите по-лесно в търсачката.Wink
Arrow Ако разберете някоя информация която липсва тук моля споделете я в тема Exclamation
Like a Star @ heaven Правила на Форума Like a Star @ heaven
avatar
Admin
Admin

Male Posts : 322
Репутация : 51
Age : 30
Location : V-ти курс

Вижте профила на потребителя http://ltusofia.forumotion.com

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите